Lorenz Wagner

De jongen die te veel voelde

Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden 

Henry Markram is een van de bekendste hersenonderzoekers ter wereld, en wordt wel ‘de Elon Musk van de neurowetenschap’ genoemd. Als hij vader wordt van zijn zoon Kai, blijkt al snel dat de jongen anders is: hij is autistisch. Henry wordt zich er pijnlijk van bewust hoe weinig zijn bejubelde wetenschappelijke kennis zijn zoon kan helpen. Dus stort hij zich op de vraag wat autisme nu eigenlijk is. Hij doet er jarenlang onderzoek naar, in de beste onderzoeksinstituten ter wereld. Maar pas als zijn wetenschappelijke blik samenvalt met die van de vader komt hij tot een doorbraak en introduceert hij een nieuwe kijk op autisme.

Journalist Lorenz Wagner trok maandenlang met de familie Markram op en vertelt in dit boek een ontroerend vader-zoonverhaal. Tegelijkertijd duikt hij in de baanbrekende inzichten over autisme van Henry Markram en de tot dusver onbekende zijden van de menselijke hersenen.

Lorenz Wagner (1970) is een vooraanstaand journalist van de Süddeutsche Zeitung. Voor zijn reportages ontving hij onder meer de Theodor Wolff Prize, de Herbert Quandt Media Prize en de Prix Franco-Allemand du Journalisme.

‘Een meeslepend verhaal over een van de briljantste onderzoekers ter wereld die het autisme van zijn zoon probeert te begrijpen. Een geweldig optimistisch boek.’

– David Sinclair, hoogleraar genetica Harvard University

De jongen die te veel voelde | Lorenz Wagner | 13,5 x 21,5 cm | 224 pagina’s | paperback | € 20,- | ISBN 978 94 9309 551 9